Bahan Rojak Petis

2 sudu besar petis udang. Ada yang menulisnya sebagai Otak Udang untuk bahan ini.


Ada Sesiapa Nak Belajar Buat Kuah Rojak Petis Mari Kita Belajar Sama2 Ekk Heheh Masa Bercuti Ke Kampung Halaman Hari Tu Ter Mi Food Chicken Wings Snacks

Masukkan dalam sebuah pinggan dan taburkan kacang tadi di atas rojak petis anda.

Bahan rojak petis. BAHAN-BAHAN LAIN UNTUK KUAH KACANG PETIS. Petis sesuai selera tempe empuk kacang panjang secukupnya bisa diganti sayur lain kacang tanah goreng bawang putih iris2 goreng gula merah sisir garam terasi abc bakar di kompor api kecil sebentar. Selepas mencicipnya beberapa kali terus jadi kegemaran.

Dapat la sebalang nieheh. Rojak buah kuah petis by kak wan resipicitarasawan bahan kuah rojak 600 gm gula merah 2 cawan air 400 gm gula pasir 1 cawan cili kisar. Masak atas api sederhana hingga gula larut 4.

Untuk membuat Rojak masukkan gula secukupnya kedalam adunan tampat. UNTUK ROJAK PETIS -Dalam mangkuk atau bekas besar masukkan secukupnya kuah rojak petis kuah akan menjadi lebih pekat bila dah sejuk. 1 buku kecil belacan bakar dihancurkan 12 botol kecil sos cili.

Tambah cili padi tumbuk yang ni ikut suka nak pedas atau tidak. 3 inci gula melaka. Kita pernah membuat serbuan pada tahun lalu serta telah meminta pemilik membuat penambahbaikan namun tidak dilaksanakan katanya.

Jom kita try Rojak Madura. Rujak petis tempe empuk. Ini resepi kuah rojak buah dari mak saya.

My Resepi 2 sudu besar petis 1½-2 sudu besar gula pasir 1 sudu besar gula hitam gula merah atau gula Melaka cili kisar ikut kepedasan masing² sedikit belacan yg dibakar sedikit air asam pekat garam jika perlu kacang tanah. CARA MENYEDIAKAN KUAH KACANG PETIS. Gambar nanti upload kemudian ya.

ROJAK PETIS By. Masukkan 1 - 2 camca besar kacang tumbuk atau secukupnya. Gula pasir secukupnya jika perlu.

5 sudu besar kacang tanah digoreng tanpa minyak 2 sudu besar petis madura otak udang petis 6 biji cili padi cabe rawit - jika mahu pedas lebihkannya 12 biji tomato tomat 3 ulas bawang - di mayang putih digoreng gula merah secukup rasa garam secukup rasa Bahan lain. Sos mestilah pekat dan likat. UNTUK KUAH ROJAK - Ambil 4 - 5 camca besar sos petis dan satukan dengan kacang tanah cili padi agak2 yeakalau nak pedas atau tidak gula dan sedikit jus asam jawa.

Pasti ada yang mengidam nak makan rojak buah dan tengok gambar kecur air liur kan. Kemudian masukkan 4-5 camca besar sos petis tambah 4 camca besar kacang tanah 12 camca besar cili kisar dan 1 camca teh cili api kisar. Gaulkan bersama petis udang air panas jus limau air asam jawa dan kacang tanah tumbuk hingga rata.

Dalam perkembangan lain Mohd. Ambil satu bekas klu blh yang meruncing tinggi supaya rojak tal terkeluar bila mengaul. Tambahnya petis udang itu percayai dihasilkan untuk edaran ke seluruh negeri ini dan turut digunakan untuk membuat rojak.

Mula-mula kita Satukan semua bahan2 untuk sos petis ke dalam periuk. Bila nak hidang tambah kacang bijan. Kategori resepi rojak rojak buah kuah petis yang sangat sedap.

1 buku kecil belacan bakar. Bahan-bahan Tambahan Rojak Petis Kacang Tauhu Timun Sengkuang Nenas Taugeh Kangkung Cara-Cara Menyediakan Rojak Petis 1. Sos petis di peti sejuk ais untuk disimpan boleh tahan sehingga 3 bulan Kacang tanah kisar yang lagi separuh untuk rojak nanti.

Lebih sikit dari balang ni. Tidak menyapu sos merah klasik atau sos special rojak petis penang secara rata dan menyeluruh ke atas permukaan kepingan sengkuang ATAU menyapu terlalu banyak sos sehingga menyebabkan keuntungan menjadi kurang. 1 sudu besar gula.

Untuk rojak petis Ambil satu bekas klu blh yang meruncing tinggi supaya rojak tal terkeluar bila mengaul. Jika suka manis boleh tambah sedikit lagi gula pasir. KisarkanTumbuk lumat 2-3 biji cili padi sehingga halus dan tuang ke dalam sebuah mangkuk besar.

Bergantung kepada musim buah-buahan dan kreavititi buah seperti Jambu Air Euginia aquea Jambu Batu Psidium guava dan Buah Kedondong Spondalis dulcis juga sesuai dijadikan bahan untuk rojak petis. Masak bahan yang dikisar dalam periuk dan masukkan semua bahan yang lain kecuali kacang dan bijan 3. Bahan-bahan rojakdipotong kecil 4 keping tauhu goreng 1 ikat kangkung dicelur 1 mangkuk kecil taugeh dicelur 12 biji nenas 1 biji sengkuang.

Kecilkan api dan terus memasak hingga pekat kacau sentiasa. Kacau rata2 Masukkan taugeh dan kangkung gaul rata. Wazir berkata sebuah kilang pembuatan kicap di Jalan Batu.

Segenggam cili kering dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap dengan air panas dalam 5 minit kemudian toskan Belacan ikut suka nak letak banyak mana 1 cawan gula merah bukan gula perang yea 3 cawan gula pasir ½ cawan kicap manis 5 sb sos cili. Masukkan tauhu taugeh kangkung timun sengkuang dan nanas yang ni pun pandai2. UNTUK ROJAK PETIS - Dalam satu bekas masukkan 4-5 camca besar sos petis tambah 4 camca besar kacang tanah 12 camca besar cili kisar dan 1 camca teh cili api kisar.

Kuah rojak ini tak menggunakan petis atau otak udang tanpa guna cili kering tak guna tepung jagung tak guna air dan garam tetapi hasilnya sangat sedap dan memuaskan. Potong kecil-kecil ikut citarasa dan cukup untuk satu adunan. Hidang bersama buah dan tahu dan tabur dengan kacang tanah bila di hidangkan.

Masukkan 1 sudu kecil hujung sudu aje asam jawa. Kacau rata dan rasa jika kurang masin tambah kicap cair. Bahan untuk dioles digiling.

ROJAK PETIS Kalau ke pasar2 malam di Johor ni yang paling saya suka beli ialah rojak petis. Bahan-Bahan Resepi Rojak Buah. 1 c sos cili 1 c kicap manis 1 c gula merah 1 c gula pasir 2 sb gram tepung ubi 20 bj cili padi 15 cili kering 12 c udang kering 2 sb belacan 3 sb Petis 2 sb asam jawa 2 c Kacang sangai n tumbuk 12 c Bijan sangai Cara Membuat Resepi Rojak Buah.

Kalau banyak sangat bahan tambahan sayur dan buah nanti kering sangat rojak anda. Gorengkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga kacang garing. Masak gula merah dengan kicap 2.

Masukkan kacang tanah yang dikisar separuh 250g gaul sebati. Matikan api dan sejukkan dia. Masukkan bancuhan tepung jagung 5.

Tidak menabur kacang panggang tumbuk bergula secara rata dan menyeluruh ke atas permukaan kepingan sengkuang. Resepi Kuah Rojak Buah Imej via Facebook Bahan-bahan. Petis adalah adunan khas yang diperbuat daripada udang kicap cili dan sebagainya.

Untuk mulakan Sos petis masukkan bahan kedalam blender kicap manis lada boh dan kisar sehingga sebati. Seeloknya mangkuk besar supaya senang nak kacau 2. Tumbuk bersama cili padi bunga kantan gula gula melaka dan garam hingga hancur.

Pendek kata pandai2 lah sesuaikan rasa. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan gula larut. 1 sudu besar asam jawa campurkan dengan sedikit air masak.

Setelah sebati adunan petis tadi baru masukkan nenas timun sengkuang tauhu taugeh dan sayur kangkung. Kisar cili dengan belacan hingga halus 2. Jom kita korek apa isi kandung rojak petis.

Kacau rata dan tambah 12 camca teh pes asam jawa. Ulek kacang tanah goreng dengan bawang putih goreng dan cabai rawit hingga tercampur rata kemudian tambahkan sedikiiit garam krn petis yg kupakai uda agak asin serta irisan gula merah ulek rata. Resepi Rojak Petis Sumber Dari Mat Gebu BAHAN-BAHAN SOS PETIS - 1 bekas petis otak udang 1 inci belacan 14 cawan air larutkan 13 cawan gula melaka hiris halus 14 cawan gula pasir 14 cawan kicap pekat 1 cawan air BAHAN-BAHAN TAMBAHAN - Kacang tanah secukupnya goreng tanpa minyak buang kulit dan tumbuk hancur Pes asam jawa secukupnya.

Zara Klate Rujukan. Bancuh tepung dengan air 3. Sos kuah rojakrojak petis homemade resepi.

Resepi Kuah Rojak Buah Mak. Kacau rata dengan senduk. Cili merah di buang biji potong kecil.


Kuah Rojak Recipes Cooking Recipes Food


Paty S Kitchen Resipi Kuah Rojak Petis Resep Masakan Malaysia Resep Sederhana Blog Makanan


Dapurku Sayang Rojak Buah Dan Sos Kuah Rojak Rojak Petis Homemade Best Street Food Homemade Recipes Spicy Dishes


Pin On Recipes To Cook


Rojak Buah Indonesia Resepi Terbaik Fotografi Makanan Ide Makanan Resep Makanan


Kuah Rojak Simple Food Recipes Food Lover

LihatTutupKomentar